Dla niedowidzących Rozmiar tekstu: AAA
​System HACCP i warsztaty żywieniowe

System HACCP jest metodą postępowania i jednocześnie narzędziem mającym na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Ten system bezpieczeństwa żywności muszą wprowadzić wszyscy uczestnicy rynku żywnościowego.
HACCP jest system analizy zagrożeń w krytycznych punktach kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Points).  
HACCP to zespół metod  postępowania  mający na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością.

System ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
Zagrożeniem jest wszystko, co może przynieść szkodę konsumentowi (klientowi).

Wyróżnia się trzy rodzaje zagrożeń:

  • mikrobiologiczne,
  • fizyczne, 
  • chemiczne.

Podstawowe powody, dla których należy eliminować zagrożenia, to:

  • choroby przewodu pokarmowego, 
  • zmiana w epidemiologii zachorowań pokarmowych w ostatnich latach,
  • złe warunki transportu i przechowywania żywności,
  • wzrost popularności żywienia zbiorowego,
  • zmiany w nawykach żywieniowych u konsumentów, 
  • spełnienie wymagań prawnych UE itp.

Warsztaty Żywieniowe
Zdrowie dla każdego jest najcenniejszym dobrem. Umożliwia ono pełną sprawność, pozytywne samopoczucie, zapewnia spokój fizyczny i psychiczny. Jest jakby naturalną częścią, wrodzoną potrzebą każdej osoby. Bardzo często zdarza się jednak, że wiele osób nie docenia posiadanego zdrowia, gdyż nie dba  o siebie i jest skłonne do negatywnych zachowań. Dlatego też, każdy z zainteresowanych inicjatywą uczestników warsztatów będzie miał możliwość uczestniczenia w sześciu tematach o różnorodnej tematyce takiej jak:

Temat I – Żywność – czy wiesz co jesz? – ogólne zagadnienia. Wprowadzenie w świat żywności.
Temat II – Wszystko o otyłości. Rodzaje diet odchudzających – charakterystyka, wady i zalety ich stosowania.
Temat III – Czy umiesz czytać etykiety?
Temat IV – Dieta w chorobie – cukrzyca, nadciśnienie, wysoko cholesterol itd.
Temat V – Anoreksja i bulimia. Weganizm.
Temat VI – Zdrowo jem – zalecenia żywieniowe, zdrowe przepisy, zdrowy styl życia kobiety i jej rodziny.

Cena szkolenia : 337 PLN/os. (cena netto + 23 % Vat)
Liczba godzin dydaktycznych: 8 h


Dodatkowe informacje oraz zapisy:
Agnieszka Radgowska
tel. +48 24 365 86 52 | GSM +48 669 701 515
​​​​​
​​​
 
 

Marki Grupy ORLEN